Tradycyjny Kołocz Śląski
 
 
 
Foto
Jesteśmy producentem wyrobów piekarniczo – cukierniczych o bardzo dużym asortymencie. Kołocz śląski ma w naszej firmie prawie 40 – letnią tradycję i zastrzeżoną recepturę. Kołocz jako produkt wypiekany jest na typowych prostokątnych blachach o wymiarach 40 cm x 60 cm.

Charakterystyczną cechą tego produktu jest posypka odróżniająca się od zbliżonych wypieków. Kołocz śląski posiada specyficzny maślany zapach. Podstawowe rodzaje kołocza to kołocz: suchy z posypką, z makiem, z serem i z jabłkiem. Sezonowo wypiekany jest również kołocz: ze śliwkami i z jagodą.

Opis produkcji:

ETAP I – sporządzanie ciasta drożdżowego: Ciasto to sporządza się na rozczynie (drożdże, mleko, cukier). Po dojrzeniu rozczynu sporządzamy ciasto dodając: mąkę, jaja, tłuszcz, cukier, wodę, sól i inne dodatki według receptury zakładowej. Następnie ciasto spoczywa i jest kilkukrotnie mieszane, aż do końca rozrostu. Kolejno następuje garowanie (leżakowanie ciasta).

ETAP II – przygotowanie nadzienia:
  • masa makowa: mak mielimy w młynku, zaparzamy go i przyrządzamy według receptury zakładowej,
  • masa serowa: robimy ją z twarogu dodając jaja, bakalie i przyrządzamy według receptury zakładowej,
  • masa jabłkowa: przyrządzamy według receptury zakładowej z musu jabłkowego.
ETAP III - sporządzanie posypki maślanej: wyrabiana jest z następujących surowców: masło, cukier, mąka i dodatki smakowe. Sporządzamy posypkę o bardzo gęstej, maślanej konsystencji.

ETAP IV
– wykańczanie produktu: po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na kęsy o odpowiedniej wadze, która jest zależna od rodzaju nadzienia. Odważone kęsy rozwałkowujemy na blachach cukierniczych o wymiarach 40 cm x 60 cm.

Następną czynnością jest rozprowadzenie nadzienia. Na nadzienie kładziemy cienka warstwę ciasta. Ostatnia czynnością jest równomiernie, ręczne kładzenie posypki maślanej. Tak przygotowany produkt wypieka się w piecu w temperaturze 210°C przez 40 min. Po wypieczeniu część kołocza jest dekorowana cukrem pudrem.
 


 
 
 
Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych
oraz statystycznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
 
Gogolin, ul. Powstańców 50
tel./fax: 77 466 90 62
e-mail: biuro@zimmermann.pl